O Tarotu

tarot-reading-1-1507749-1279x1925Tarot je špil od 78 karata, čije podrijetlo i izvor nisu do kraja poznati. Vjeruje se da je nastao iz drevnog Egipta gdje se predpostavlja da su svećenici rabili Tarot za svoje mistične rituale.

Tarot je domena tajanstvenog, način na koji Svemir komunicira sa nama te mnoga simbolična značenja tarot karata dolaze iz filozofije Kabale ili srednjovjekovnih alkemičara.

Špil kakvog danas poznajemo razvio se oko 15.st.u Europi i koristle su se za igru i gatanje sudbine.

Široka primjena tarot karata među okultistima započinje tek od kraja 18. stoljeća, kada ih je švicarski pastor Antoine Court de Gebelin promovirao kao sredstvo za proricanje, vjerujući da karte sadržavaju ključ za drevno i mistično egipatsko znanje koje je svijetu obznanio bog Thot, čime je otvorio put okultnom, ezoterijskom i divinacijskim tarotu.Istovremeno, Jean-Baptiste Alliette, poznatiji kao Etteilla objavio je 1770. godine djelo o proricateljskom značenju tarot karata i popularizirao tarot za divinacijske svrhe.

Sadrže 56 igračih karata koje nazivamo Mala Arkana, te 22 posebne karte s prikazima arhetipova koje zovemo Velika Arkana. Arkana, inače znači tajna, misterija.

U interpretaciji velika Arkana prikazuje koncept života i prirode svakog pojedinca. Mala Arkana u tarotu simbolizira sve one mentalne karakteristike, procese i okolnosti. Simbolika tarota predstavljena kroz ezoterične simbole prikazuje vrata duhovnog svijeta i kozmičkih tajni. Dok su kod Velike Arkane arhetipovi vezani za čvorove energija u Svemiru koje percipiramo kao uloge koje trebamo oživjeti i proživjeti, Mala Arkana se vezuje za svakodnevne situacije i događaje.