Hod po Velikoj Arkani

 

Major00Luda, pripada Velikoj Arkani iako nema broja, piše nula ali ostali brojevi na kartama Velike arkane su pisani rimskim brojevima a u njihovim brojevima nema simbol za nulu.
Luda predstavlja slobodu i nevezanost, te kao takav on ne pripada jednom mjestu nego se slobodno kreće. zbog toga se hod po Velikoj Arkani zove Ludin put ili Budalino putovanje (Fool’s journey).
Sunce i žuto nebo simboliziraju radost, optimizam pa čak i euforiju.
Bijela ruža u ruci može ukazivati na nevinost i dobrodušnost.
Luda je u poderanoj odjeći i ima štap kao prosjak, i ponaša se nesmotreno te izgleda kao da će u idućem koraku pasti s litice.
Kada se ova karta nađe u čitanju, može ukazivati na bezbroj mogućnosti koje su pred nama, ali se uvijek upozorava da se ne bude previše prostodušan, naivan ali i da treba njegovati dijete u sebi koje je vođeno znatiželjom i nesputano društvenim normama, religijskim dogmama i osuđivanjem odraslih.
Ako ti se ne sviđa gdje i što jesi, pokupi svoje znanje, iskustva, emocije i ideale i kreni dalje.

 

Karta pod prvim rednim brojem Velike arkane je Mag. Major01
Magičar predstavlja osobnu snagu, namjeru, volju i snalažljivost.
Kada se ova karta pojavi u čitanju označava potencijale da se neke stvari ostvare. Ključ je u kontroli nad svojim životom koja vam daje da imate jasnu viziju da znate kamo treba krenuti da si to omogućite. Zapamtite – namjera i čin su jednako potrebni.
Poruka Maga je da počnete prikupljati sredstva koja su vam potrebna da dođete do svog cilja. Svemir vas osnažuje da manifestirate svoje vizije. Iskoristite danu situaciju pred sobom da ostanete fokusirani na svoje ciljeve i osobnu moć.

Broj 1 se povezuje s početcima i potencijalom. Simbolika Maga se direktno vezuje za Aseve.
To je sjeme koje tek drži mogućnosti onoga što može postati – to je start. Inače je princip muške energije u prirodi koja se mora dogoditi da bi se pokrenuo rast, povezano je i sa korjenskom čakrom

Ovaj simbol beskonačnost (leminiscate) predstavlja interakciju energije i materije i njihovu neuništivost. Predstavlja cjelinu u postojanju i neodvojivost u svim djelovima života. Također ukazuje i na jasnoću uma (dodatno podržanu s jarkom žutom pozadinom – boja koncentracije i inteligencije).
Pokraj i oko Maga su bijeli ljiljani i crvene ruže, cvijeće koje se nekoliko puta pojavljuje u Rider-Waite-Smith Tarotu i simboliziraju dualnost – dok je ruža strast, akcija, krv, muška energija, ljepota, život i nada, ljiljan je čistoća i nevinost, plodnost i majčinstvo te ženska energija. Mag mora koristiti balans obje energije i invocirati i muško i žensko božansko u sebi.
Također na stolu ispred sebe ima sva četiri elementa (aseve) koje mu je možda Luda donjela u svom naramku i on ih blagoslovi, a može značiti i da trebate balans sva četiri elementa u sebi da bi ostvarili zadane ciljeve – biti cjelovit i stabilan i na emotivnoj i fizičkoj, mentalnoj kao i na duhovnoj razini.

 

 

Major02Velika Svećenica predstavlja unutrašnju mudrost, receptivnost, duhovnost, meditaciju….
Visoka Svećenica nas potiče da vjerujemo svojem unutrašnjem glasu da nas vodi.
Kada se ova karta pojavljuje ukazuje da je potreban period mira i tišine. Da treba posvetiti svoju pažnju na snove, na vjeru u svoju intuiciju. Probaj primjetiti sinkronicitet oko sebe. Potraži odgovore u sebi. Također je povoljno vrijeme za meditaciju da se sve utiša da možeš čuti unutrašnji glasni povezati se sa vlasititm ritmovima.

Numerološki broj 2 je simbol dualnosti i dvojbe. Dobro – loše, crno – bijelo, muško – žensko… 2 ukazuje na reflekciju, želju i konflikt. 2 predstavlja trenutak stvaranja kada se dvije sile sastave. 2 ima veze s unijom, balansom i harmonijom te ženskim principima začeća i intuicije. 2 je broj sakralne čakre koja ima veze s promjenom.

Što se tiče simbola na slici, promotrimo sliku. Dominantna boja je svijetlo plava, vidimo Djevu koja sjedi između dva stupa, jedng crnog i jednog bijjelog, drži svitak u rukama i ima padajući mjesec pod nogamma i simbol trojne božice na glavi. Iza nje je zastor na nar i iza njega se nazire plavo nebo i plavo more, čak i njen veo i vanjska halja izgledaju kao valovi.
Zastor i veo predstavlja tajne, skrivene stvari, iluzije, djevičanstvo. A nar predstavlja žensku seksualnost, plodnost i obilje, tako da zastor može predstavljati i nekakvu inicijaciju i prelazak u drugu fazu života. Kruna je povezana s božanskim, intersekcija svijesti i spiritualnog učešća.
Stupovi predstavljaju balans, dualnost, traženje sredine između dva principa. I ovi stupovi su vezani za 2 Sefirota iz Kabale i to Jachin i Boaz pri čemu Jakin znači “Mjesec” ili “temelj”, a Boaz je “snaga” ili “Sunce”.
Svitak u rukama također valja spomenuti, on je simbol skrivene mudrosti ali i zaštite tajnih znanja. piše TORA i ne vidimo zadnje slovo, može biti torah kao pisani zakon i sveta knjiga hebreja, ili može biti ispremetana slova pojma Tarot

 

Carica. Velika Majka, Boginja.
Vidimo mladu ženu kako sjedi u raskošnom vrtu, iza nje protiče potok, puno je zelenila i drveća, ispred nje je žito spremno na žetvu. Ona sjedi na mekim jastucima, okružena luksuzom, njena halja ima motive nara i astrološki simbol Venere. u ruci drži zlatno žezlo, na glavi joj kruna od zvijezda.
Carica simbolizira plodnost, kreativnost, senzualnost, majku, brigu i njegu.
Kada se ova karta pojavi u čitanju, vrijeme je da se nešto stvara. Predstavlja povoljne uvjete za obilje koje trebaš da se osjećaš nahranjeno i ugodno i da možeš manifestirati svoju viziju svijeta. Potraži inspiraciju oko sebe.
Pazi da jedeš pravu, neprocesuiranu hranu. Ugodi svojim čulima. Poveži se s prirodom tako da radiš u vrtu ili prošećeš parkom udišući mirise cvijeća i drveća. Poveži se sa kreativnim, osnažujućim ljudima koji će ti pojačati kreativan duh, Slavi svoju plodnost, senzualnsot i kreativnost u sebi.
Također karta može ukazivati općenito na majku.

Numerološki broj 3 predstavlja sintezu. 3 je broj trojstva – tijelo, um, duh; nebom zemlja, voda; prošlost, sadašnjost, budućnost. Broj 3 predstavlja ljubav, vitalnu snagu, kreativne uspjehe i pozitivnu energiju. Povezuje se s solar pleksusom i korespondira s odabirom, snagom i radom.
Kruna od zvijezda je povezanost s božanskim + nada i želje. duhovno vodstvo. simbol venere u srcu su očito ljubav i odnosi i dobrota. žito je plodnost i obilje a nar po haljini govori o zreloj ženskoj seksualnosti i plodnosti i zbog tog se povezuje s trudnoćom i majčinstvom. jer za razliku od Velike Svećenice kojoj su šipci u zastoru skriveni iza nje, Carica ih nosi na sebi, omotana i osvještena u svom tijelu.

 

 

Ako je Carica Boginja Majka, Car je Otac Bog.
On predstavlja strukturu, moć, stabilnost, autoritet i oca
Kada se pojavi u čitanju vrijeme je da se misli logično i racionalno o svojoj situaciji. pravila, stabilnost i struktura su centralni za situaciju.
Ova karta označava želju da se pojača stabilnost u vlastitom životu. Tu mora postojati potreba da se ograniči u vlastitom ponašanju u cilju ostvarenja ciljeva.
Ova karta je vezana za očinsku figuru, kao i maskulinitet i očinstvo.

Numerološki broj 4 predstavlja stabilnost, racionalnost, strukturu i pravila. Četiri se veže za praktični dio života i samodisciplinu. 4 znaači biti uzemljen i statičan, što može biti i pozitivno ili pak negativno poput odbijanja promjenaa. 4 je broj srčane čakre.
Žezlo, globus i kruna su znakovi monarha, njihove najviše moći i časti vladara. Ali žezlo izgleda kao ankh koji se vezuje za vječni život, kugla totalitarnost, perfekcionizam i vladavinu nad materijalnim, zemaljskim. Tron predstavlja autoritet, i onaj tko sjedi ima podršku u svojim potragama (recimo ako težiš stabilnosti Car je dobar predznak za to)
Car ima i oklop na sebi, odnosno vidimo ga na nogama, to je jako simbolično jer predstavlja pripremu i zaštitu. Car je pripremljen, uzemljen i spreman na put kojim hoda i spreman je izboriti se za ono što mu je bitno
Glave ovna su povezane s crvenom bojom i Marsom u Ovnu a sve predstavlja akciju, hrabrost, odgovornost i odlučnost. A planine u pozadini su izazovi koje vode rastu kada ih se pobjedi.

Hijerofant ili Papa. Duhovni vođa.
Ključne riječi su učitelj, sistem vjerovanja, znanje, svjesnost, odgovornost

Kada se Hijerofant pojavi u čitanju vrijeme je da se preispitaju vlastita vjerovanja. Možda i otvaranje mogućnosti za učenje nečeg o životu.

Numerološki broj 5 predstavlja izazov koji će ti omogućiti daljnji rast. Pet je inicijalna borba na novom putu. 5 je broj neravnoteže – pretresanje stvari, uništavanje starih navika, prolazak kroz vatru da se postane jači. Učenje i kretanje su predstavljeni brojkom ept. Pet je broj grlene čakre koja se vezuje za komunikaciju.

Mješavina crvene i plave boje su mješanje akcije i čekanja, strpljivosti i kretanja. križevi su simbol ujedinjenja spiritualnog i materijalnog. Trostruki križ koji drži u ruci šredstavlja sveto trojstvo. A i kruna ga povezuje s božanskom sviješću i duhovnim.
Stupovi i tron, ponovimo, simboliziraju balans, temelje i autoritet, vlast. štap stabilnost i potporu.
A ključevi odgovore i znanje pogotovo ovi ukršteni ključevi mogu ukazivati na tajna ezoterijska znanja.
 

 

Ljubavnici.
Ključne riječi oko ove karte jesu ljubav, ujedinjenje, partnerstvo ali i izbor nekad čak i seksualnost. Nekad predstavlja i sudbinski put.
Kada se javi u čitanju zapitajte se jesu li vaša glava i srce ujedinjeni? A ako trebate donjeti nekakvu odluku, usuglasite se sa željama u srcu, ali posvetite pažnju i logici. Ako radite nešto iz ljubavi to je pravi put.
Često u životu moramo napraviti neke izbore, i jednom kad odaberemo put, drugi moramo žrtvovati. Ova karta vas potiče da uzmete odgovornost i vlast nad vlastitim izborima.
I ne zaboravite slaviti ljubav u svim formama – i strastvenu, i prijateljsku, i brižljivu i duhovnu i ljubav prema samom sebi.

Numerološki šest je broj harmonije i balansa, ljubavi i sreće, pomaganja i socijalne odgovornosti. 6 je inicijalni uspjeh i šansa da se predahne ali također i znak posla koji ostaje das e napravi. 6 predstavlja velikodušnost i pažnju i brigu za svakodnevne potrebe. -On korespondira sa trećim okom odnosno šestom čarkom koja se veže za percepciju i intuiciju. Interesantno je da karta Vraga ima isti numerološki broj (15 je 1+5=6)

Sunce je optimizam, rast, kretivnost, sreća, jasnoća. Anđeo je božanska poruka. Nebesko vodstvo ili zaštita. Vatrenih je krila a to je simbol stvaranja, transformacije, pa je moguće i uništavanje. Vatra je također pročišćavajući element. Anđeo na oblaku predstavlja misli, kako su oblaci bijeli to su čiste misli i spoznaje. Planina između njih je izazov koji je pred Ljubavnicima.
To što su goli je znak da su otvoreni primiti poruke iz svijeta duhova. U ovom slučaju može predstavljati i seksualnost što može biti povezano i sa zmijom iza Žene.

 

 

KOLA ili KOČIJA
Karta koja predstavlja samodisciplinu, kontrolu, sposobnost i odlučnost.

Kada se Kočija pojavi u čitanju govori da je vrijeme da uzmemo kontrolu nad svojim životom. Treba ostati fokusiran na svoje ciljeve. Nemoj puštati vlastitim emocijama da te izbacuju iz šina. I napominje da treba žrtvovati trenutno zadovoljsku porad dugoročnih uspjeh.
Također Kola se povezuju sa putovanjem i transportacijom.

Numerološki 7 predstavlja snagu koja je potrebna da se nosi s onim što je van naše kontrole. broj 7 ukazuje na duhovni život, traženje višeg smisla u danoj situaciji kao i mudrosti. Sa ovim brojem dolazi vrijeme kada je potrebno zagrabiti najdublje unutrašnje resurse da bi rješio izazove pred sobom. 7 je broj krunske čakre i predstavlja znanje, uniju i bezgraničnost.

Što se tiče simbolizma ova karta im obiluje, i mnogi se ponavljaju od prethodnih opisa. recimo Oklop na junaku je spremnost i zaštita. spremnost na borbu za ono što je potrebno. Mjeseci na ramenima su emocije i intuicija. Novi početci, novi ciklusi, promjene. Kruna povezanost s božanskim, zvijezde su nada i želje. vodstvo i prosvjetljenje (pogotovo što su se nalazi na vrhu čela, oko glave). Na glavi mu je i lovor univerzalni simbol za pobjedu.
Moguće da se iza Kola nalazi rijeka a ona je simbol prolaska, promjene emocija i sposobnost da se preporodimo spiritualno i emotivno. dok su kule u pozadini materijalna manifestacija naših ciljeva. zaštita, civilizacija, društvo.

Sfinge su priča za sebe, u svakom špilu postoji drugačija zvijerad upregnuta u kočiju. Crno i bijelo predstavlja dualnosti, ali i dvije strane na koje se možemo osjećati rastrgnuto i dvije divlje želje i osjećaji koji divljaju a mi ih moramo dobro usmjeriti, smiriti i fokusirati da bi mi došli do cilja i izvojevali ono što mladi junak želi – pobjedu. a za to trebamo i svijetlo i tamu u balansu

 

 

Snaga je karta unutrašnje snage, preživljavanja, hrabrosti ali i intinktivnih poriva.
Ova karta nas uči da se neke stvari mogu i trebaju rješiti strpljenjem i smirenošću a ne nasiljem. Um nad mišićima.

Lav zapravo predstavlja našu unutrašnju divlju, animalističku,stranu vođenu impulzivnim željama koja je možda i potisnuta u ime intelekta i suhovnosti. Snaga nas potiče da radimo sa svojom divljom stranom. Da pronađemo balans između osnovnih poriva i viših težnji. Povezivanje sa vlastitim tijelom bilo kroz vježbe, post ili seks može zapravootvoriti nove spiritualne puteve i pojačati vašu osobnu moć. Tako da pazite da ne potiskujete svoje unutrašnje želje. Ali ne dopuštajte ni da vladaju vašim životom.

Ako se nalazite u konfliktnoj situaciji, Snaga vas savjetuje da se suočite sa svojim protivnikom sa ljubavlju i suosjećanjem.

Numerološki broj 8 se povezuje sa obiljem, vodstvom i utjecajem. To je broj časti, poštovanja, nagrade i moći. sa osmicom dolazi vrijeme da učvrstiš materijalne i duhovne resurse. duhovno, osam predstavlja kozmičku svijest i beskonačnost.

Lav je kralj zvijeradu, simbol kraljeva i careva. To je simbol snage i hrabrosti, ali i ponosa i animalističnih želja. Zodijački znak Lava, predstavljen je životinjom lavom i povezan je sa suncem i elementom vatre.
Zapravo cijela karta je ispunjena elementom vatre, pozadina je žuta, jako je svjetla karta, pozitivna, puna energije, topline, akcije.
Leminiscate, ovaj simbol beskonačnosti iznad Djevine glave je interakcija energije i materije i njihove nerazdvojnosti. predstavlja cjelovito postojanje i nerazdvojivost u svim područjima života. Već smo ju jednom susreli iznad glave Maga. To se također povezuje sa Merkurom i intelektom. Ali dok je Mag vezan za Merkura u Blizancima, Snaga je vezana za Merkura u Djevici
I cvjeće kojim je Djeva ukrašena predstavlja jednostavnu ljepotu, zahvalnost i radost. također predstavlja i rast i kulminaciju kreativnih procesa.

Pustinjak ili Hermit
ključne riječi: samoća, introspekcija, perspektiva, mudrost, vodstvo
Pustinjak predstavlja potrebu ili želju da se povuče od svjetovnog. To je mudri starac koji je naučio toliko o sebi i svom svijetu kroz duboke introspekcije i meditacije.
Kada vidiš ovu kartu u čitanju, tvoja duša možda teži povlačenju u cilju da se obnovi i napuni. Ako si sada daš mjesta i samoće, bit ćeš spreman uključiti se i voditi druge kada te budu trebali kasnije.
Ako tražiš odgovore oni postoje već unutar tebe, ne u knjizi ili na nekom drugom mjestu.
Hermit također savjetuje da tražiš vodstvo mudrog savjetnika ili mentora.

Numerološki broj 9 predstavlja kompletiranje, završavanje, često u materijalnom smislu. 9 predstavlja vrijeme da gledaš unatrag i vidiš što si sve napravio, i osjećaš se dovoljno sigurno u vlastita postignuća da ti to omogućuje da odabireš sredstva drugima. To je vrijeme za integriranje vlastiith uspjeha u kompletnu viziju svog života.

Štap, podsjetimo se, predstavlja stabilnost, podršku i jasan fokus. Ovaj snjeg pod nogama bi mogao ukazivati na izolaciju i čekanje. To je simbol rasta ispod površine, nevidljiv ali duboke promjene koja se događa iznutra.
Njegova laterna kojom širi svijetlo predstavlja mudrost, prosvjetljenje, istinu i jasnoću.
I ako predpostavimo da su u slici i brda ona ukazuju na izazove koje Pustinjak mora proći poradi vlastitog rasta.
 

Kolo sreće – preuzimanje akcije, promjene, pokret, sudbina, sreća, ekspanzija
Kada se Kolo pojavi promjene su neminovne. Ipak, kako stvari stoje sada, najvjerojatnije neće ostati zauvijek tako.
Mi nemamo uvijek kontrolu nad onim što nam se događa u životu i na našem putu, ali ipak možemo odabrati kako ćemo reagirati na sve. Pokušajte se prakticirati nevezanost. Nemojte ni pokušavati kontrolirati sve – uzaludno je.
Kolo Sreće savjetuje da staviš sebe u centar da možeš ostati smiren i napraviti dobre odluke kada se svijet bude činio izokrenut i van svake kontrole.

Broj 10 je povezan s kompletnom formom energije elemenata u kartama (10 novčića je recimo kompletnost na financijskom i materijalnom polju) Van materijalne kompletnosti devetke, desetka ukazuje na ultimativnu transcedentalnu kompletnost. 10 je vrijeme kada je majstorstvo ostvareno, ali bi se mogao osjećati da sve stagnira. Vrijeme je da se traže novi izazovi.

Ova karta obiluje raznim likovima i prikazima. Počnimo od gore lijevo, tamo se nalazi anđeo – glasnik Neba, do njega orao – jasan um i intelekt, u desnom kutu dolje lav – snaga i ponos, a lijevo bik – izdržljivost i moć. Ti prikazi se mogu povezati i sa biblijskim prikazima 4 evanđelista, mogu se povezati s 4 elementa, 4 razine na kojim postojimo, 4 dimenzije, 4 strane svijeta, 4 tijela koja imamo – fizičko, emotivno, intelektualno i duhovno….uglavnom ukazuju na kompletnost
Kotač u sredini se sastoji od kruga – savršenstva, kompletnosti i beskonačnosti jer i sreća je baš takva. konstantno promjenjiva a svi joj težimo kao obliku savršenstva. Oko kruga su zmija – lukavost, oprez ili pak mudrost. Ovo crveno biće bi ukazivalo na intelekt i komunikaciju, više stanje svjesti… a gore na samom Kolu stoji sfinga koja drži mač – čuvar misterija o životu koji drži informacije i racionalnost
Karta je puna simbola koji se vezuju sa intelektom, informacijama, elementom zraka (krilata stvorenjam ,mač, žuta boja, bijeli oblaci….

 

 

PRAVDA

ključne riječi su poštenje, balans, etika, zakon, odgovornost
Kada se ona pojavi u čitanju vrijeme je da se neke stvari stave na vagu. Ovo može ukazivati da svaki čin ima fer posljedice. Sve će pasti na svoje mjesto, kao što to i treba biti. Istina će dohvatiti lažljivce i prevarante. Odgovorni ljudi će biti pošteno nagrađeni.
Vrijeme je da se promisli logički. Ne dopuštajte da vam emocije preplave odluke. Dobro je nabrojati liste za i protiv u potencijalnim odlukama. OVo je karta koja indicira pravne stvari i sudske odluke. Pravda će prevladati.
Ako se osjećate van ballansa, uzmite si vremena da pronađete svoj centar.

Numerološki karta odgovara boju 2 – u skladu s idejom o balansu i traženju ravnoteže.
Na karti vidimo Justiciu, božicu pravde kako sjedi između dva stupa, ispred ljubičastog zastora, nosi zlatnu krunu na glavi sa tri vrha, u desnoj ruci mač, u lijevoj vaga. odjeća joj je bogata crvena s kontrasnom zelenom, njeno lice je mirno i neutralno.
Kruna je ponovimo poveznica s božanskim, kao recimo posuđivanje božanske moći u ovom slučaju za ulogu sudca. Stupovi su balans, klupica na kojoj sjedi je reflektiranje nad situacijom, vaga je simbol istine i pravde koju treba odvagati i kada to obavi uzima mač i svojom Riječi razrješuje situacije i svaki oblik nepravde.
Ipak veo iza nje kazuje da su neke stvari uvijek skrivene i da bi se došlo do istine treba rabiti um, racionalnost, biti svjestan, smiren i neutralan te dobro osluškivati sve ponuđene strane, pa tek onda djelovati – tek onda progovoriti, izraziti mišljenje ili dati svoju presudu. Lekcija koju mnogi još moraju internalizirati

 

 

Obješeni čovjek ili Obješenik
Ključne riječi: predaja, nova perspektiva, čekanje, žrtva, otpuštanje
Ovo je karta strpljenja, kontemplacije i žrtvovanja.
Velika je dobrobit sposobnosti da otpustiš stvari. Nemojte se truditi kontrolirati trenutnu situaciju, Probajte se pomiriti sa nesigurnim.
Uzmite vrijeme da promotrite svoju okolinu i stiuaciju od nove perspektive. Promotrite prošlost. Zapazite sve blalgoslove koje ste dobili iz teškoća,
Žrtva je možda potrebna da bi se napredovalo prema naprijed. Sada je vrijeme da se dođe u dodir s spiritualnim aspektima sa samim sobom.

Ovo je jedna od onih karata koja straši ljude kada ju izvuku Sam naziv – obješeni čovjek, podsjeća na smrtne kazne i predpostavlja negativne stvari. Negdje sam čitala da je ovaj oblik vješanja zapravo bio za izdajnike. ali ako se promotri lika i njegov izraz lica, on je zapravo opušten i njegovo lice predstavlja blaženstvo ne strah.
Ova karta ukazuje na vrijeme kada se jednostavno trebamo kao dijete popeti na drvo i objesiti na granu i okrenuti si svijet naopako da ga promotrimo iz druge perspektive i dobijemo nove uvide.

 

 

SMRT

Ova karta ne predstavlja fizičku smrt nego radije stvari poput tranformacije, završetka, kraja, regeneraciju.

Ovo je karta koja govori da je vrijeme da se rješite svega što nije korisno. Probajte sve završiti prije nego što nastavite dalje. Možda dođe do otkaza, iseljenja ili prekida veze. Ovo nisu jednostavne promjene ali su nužne za naš razvoj i dobrobit.
Ako se osjećate kao da ste u škripcu, ova karta savjetuje da pogledate oko sebe i odlučite što želite otpustiti. Samo kada se oslobodite stagnirane energije nove stvari će vam doći.
Ako prolazite kroz vrijeme bolnog gubitka, pronađite utjehu u spoznaji da ćete jednom gledati unatrag u ovo vrijeme kao početak novog poglavlja u svom žviotu. (Od)Pustite sve i vjerujte svemiru

Sva ova svita ispod konja predstavlja ljude iz različitih klasa, dobi, društvenih pozicija i uloga. Ali svi su pred Smrti isti i sve dočeka svoj kraj. Bogatstvo ti ne pomaže u zagrobnom životu, ali vjera možda pomogne.
U pozadini se vidi zora, novo doba, novo vrijeme i trenutni period mraka prestaje uskoro. Najtamnije je pred zoru, kažu naši stari.
Tornjevi su povezani s božanskim i sviješću te je njihova trajnost u snazi vlastite svijesti.
Rijeka je simbol smrti a brod koji prolazi je tranformacija, tranzicija, prelazak, i ima jaku emotivnu konotaciju.
Zastava predstavlja najavu i dolazak nečega nematerijalnog a bijela ruža predstavlja spiritualnu čistoću i transformaciju, a i ima pet uglova koji su simbol unije četiri elementa plus peti Duh.
Konj je direktno kretanje, promjena, vitalnost i snaga. U ovom slučaju ukazuje kretanje i način na koji Smrt donosi promjene – paradnim hodom, dosljedno i polako, počasno i dostojanstveno praktički. To što je Smrt u oklopu kaže da se treba pripremiti i zaštiti emotivno pred promjenama koje dolaze

 

 

Umjerenost.
ključne riječi: kombiniranje, kreiranje, kompromis, eksperimentiranje
Umjerenost je karta integracije i pronalaska balansa.
Predstavlja period prilagodbe. Dvije ili više stvari dolaze zajedno da stvore nešto novo. Mogli biste integrirati u svoj život još nečiji, integrirati svoj posao i obiteljski život, ili integrirati duhovnost u svoju svakodnevicu.

Ne zaboravi pronaći balans prije nego što kreneš dalje u životu. Koristi svoje emocije ali budi i praktičan. U situacijama s drugim osobama, kompromis će biti nužan.
Ako se osjećate loše, pronađite balans između rada i igre, između osjećati i raditi.

Na slici se vidi Anđeo crvenih krila, kovrčave plave kose, s znakom Sunca na čelu, i vatre na prstima, u bijeloj halji. Jednom nogom stoji na kamenu, drugom u vodi. U pozadini se vidi put prema planinama i suncu koje izlazi, a pokraj meleka vatre rastu žute perunike. U rukama ima dva pehara u kojim nešto pretače. Jednom sam čitala da povezuje vatru i vodu. I kada ga je Luda pitala kako to može, anđeo je odgovorio : sve je moguće kombinirati samo moraš pronaći pravi omjer i posudu (formu koja nosi sadržaj).
Pehar – voda, receptivnost, emocije. Puteljak – putovanje kroz život, naše putovanje kroz samootkrivanje i duhovni napredak. Planine su krajnji cilj. Sunce i zora predstavljaju kreativnost, sreću i – muški princip, Irisi su nada, hrabrost, vjera, mudrost. Anđeo je poruka od neba, glasnik bogova
Trokut na prstima je uklapanje dvoje i stvara treće. može biti i simbol ljubavi
Vrag, Đavao
ključne riječi koje se vežu za ovu kartu su vezanost, restrikcije, obaveze, ograničenja
Vrag je karta zadovoljanja i materijalne ugode. Vrag predstavlja ignoriranje svojeg Višeg sebstva i udaljavanje od duha. Ono kada se na neki način zavaravamo.
Ponekad pojavljivanje Vraga može ukazivati i na neku malu zabavu koja je upravo ono što nam treba. Nekad se treba opustiti, osloboditi se od pravila i zaboraviti posljedice do jutra.
Ali isto tako treba zapamtiti da ako nešto dugo radimo zapadamo u okove ovisnosti i robstva i to je njegova opasnost. Dugovi, strast, ljubomora, sebičnost, pohlepa…postoji previše načina i alata koji nas mogu vezati dolje. Dobro bi bilo uvidjeti da su likovi na slici iako u okovima, tu su svojom voljom. Lanci su dovoljno široki da ih sami podignu i oslobode se ali to ne čine. Jer kao i večina ljudi radije žive sa onim što ih sputava nego da izađu iz svoje komfort zone.

Slika u prvi mah veoma sliči karti Ljubavnika, pri čemu je Anđeo iz te karte Pali ovdje, a i desnu ruku drži kao u obliku blagoslova, dok drugom rukom drži baklju kojom prži rep muškarca.
Likovi u podnožju su mu žena i muškarac, crvene kovrčave kose, oboje imaju kravlje rogove, i repove. Ženin rep sliči ljubičastom grozdu kao naopako grožđe, dok je muškarčev rep od vatre.
Grožđe je simbol luksuza i ugode i ambicija. A plamen je simbol kreativnosti i transformacije. Oboje su aktivni muški, solarni principi. I simbolično je da mu Vrag potpaljuje rep koji se može povezati s korjenskom čarkom. Vatra nam može pomoći da se uzdignemo i ostvarimo svoje ambicije ali nas vatra može uništiti ako nismo dovoljno disciplinirani i fokusirani.
Lanci predstavljaju naravno ograničenost, restrikcije ali i ovisnost. I, zapamtimo, moć je uvijek u našim rukama. u svakom trenu se možemo odlučiti ustati, skinuti okove i izaći iz njegove pećine i nastaviti se penjati uz planinu gore. Naš vlastiti odabir je biti tu gdje jesmo.

 

 

Kula ili Toranj predstavlja nagli šok, uništenje, propitkivanje vlastitih vjerovanja i kaos

Kula predstavlja strukturu i sustav po kojem gradimo život i tren kada se uruši. Predpostavke koje uzimamo zdravo za gotovo počinju se nabacivati kao pitanja i bivamo prisiljeni razmišljati na nove načine.
Ova karta može indicirati iznenadne događaje, kao što su otkaz, otkrivanje izdaje, neplanirana trudnoća, dobitak na lutriji ili iznenadni troškovi kao za popravljanje auta ili kuće. Netko bi mogao imati i nagli izljev emocija.

Kula je sagrađena na vrhu planine i predstavlja uspjeh koji je postignut prevladavanjem izazova i rizika. Sam Toranj i kruna na njegovom vrhu prikazuju nešto što je trebalo povezivati zemaljsko s božanskim, i Kula je svijest, to što se lako razrušila govori o našoj vlastitoj svjesnosti na kojoj očito treba raditi.
Plamen i munje predstavljaju uništenje ali i pročišćenje od prethodnih stvari koje treba napustiti da bi se započelo nešto novo. Ta munja bi predstavljala božansku intervenciju koja te tjera da se probudiš, osvjestiš. Ali zapamtimo i munja i vatra imaju i moć stvaranja ne samo uništavanja.
Oblaci kao simboli jasnoće misli su više sivkasti i prljavi te govore o emocijama koje nam zamagljuju jasno razmišljanje. Jeste panika i preokret i krah ali naša rekacija može promjeniti cijeli ishod događaja ili nam barem logično rasuđivanje može pomoći da sve ne postane još gore
I za kraj ove zrakice zlatne koje vidimo oko kule i između oblaka je Yod, deseto slovo hebrejskog alfabeta i prvo slovo božje i predstavlja prisutnost božanskog.
 

Zvijezda je karta nade, mira i obnove.
Veže se za optimizam, obnavljanje, bezgraničnost i astrologiju.

Nakon destrukcije Kule, Zvijezda nosi optimizam i novi početak. Kada se pojavi u čitanju podsjeća da je priroda konstantno promjenjiva sila u svemiru. Nakon tamnog doba stiže zora novog dana
Zvijezda nas podsjeća da smo na iscjeljujućem putu. Pazite da njegujete i svoj fizički i duhovni apsekt svog života. Napravite ono što je potrebno u svakodnevnom životu, ali istodobno vizualizirajte svoju idealnu budućnost. Staloženost i mirnoća su potrebni da se iscjeli u potpunosti.
Ako netko u vašem životu treba iscjeljenje, Zvijezda nam govore da su optimizam i nježna brižljivost potrebni. U kreativnim pothvatima, Zvijezda je znak uspjeha.

U pozadini se vidi brdo s drvetom na kojem je ptica, a na nebu se vidi jedna velika zvijezda sa osam krakova i još sedam manjih.
Ćup predstavlja element vode i izljevanje se može povezati s povezivanjem sa svetim ženstvenim aspektom. Jezero – površina vode u koju izljeva vodu je simbol ženske esencije i pročišćavanja i emocija.
Ptica je glasnik, ali i simbol jasnih misli i govora, intelekta i slobode. Ako je to u nekakvom vrtu to je i plodno mjesto za rast i obilje, a i planina u pozadini govori da postoje ciljevi prema kojima se teže.
To što je gospođa gola ukazuje na otvorenost i receptivnost na poruke od duhovnog svijeta.
A zvijezda kao centralni simbol ove karte ukazuje na nadu i želje, te nas vodi i prosvjetljava

 

 

Mjesec – nesvjesno, nedoumice, snovi, intuicija
Mjesec je karta tame, iluzije i nesvjesnog. ukazuje da je vrijeme da se posveti pažnja na vlastitu intuiciju i snove.
Ova karta može govoriti i da nešto skrivamo od drugih. Netko također možda i skriva od nas nešto. što podpomaže sveopćoj zbunjenosti i strahu kojeg osjećamo.
Mjesec nas savjetuje da krenemo “iznutra” i potražimo odgovore i veće razumjevanje situacije prije nego što poduzmemo neku akciju. Bilo bi možda mudro i neke stvari sotaviti skrivene zasad.
Ova karta predstavlja i prirodni ciklus, kao mjesečev ciklus, menstruacija ili mjenjanje godišnjih doba.

Ova karta putovanja, čak putovanja duše.
Promotrimo kako to putovanje izgleda. Na dnu karte nalazi se površina vode, iz nje izlazi jastog i puteljak ispred njega vodi u planine. Na tom putu mu stoje dvije strane ličnosti – vuk i pas. Animalni, divlji, neobuzdani id, i krotki poslušni ego kojim se volimo predstaviti. Obojica zavijaju na Mjesec na nebu koje je puno bodlji, i isijava yod koji smo već upoznali kod Tornja. Osim toga s lijeve i desne strane karte na jednom djelu puta se nalaze dva stupa.

Dosad ste već mogli primjetiti da svaki tarot ima nekakvu nit vodilju po kojoj se grade značenja. Kod rider waitera se mnogi elementi ponavljaju. Tako da smo već upoznali emotivnu receptivnost vode, povezanost s božanskim kroz kule i yod (prisutstvo).

 

 

Sunce
Entuzijazam, zaigranost, jasnoća, osobni rast, prihvaćanje samog sebe

Sunce je karta svijetla. Kada se ova karta pojavi vrijeme je da se sve otkrije. Koristit će vam djeljenje svojih stvarnih misli i emocija. Dobit ćete veću jasnoću i razumjevanje.
Vrijeme je da se proslave uspjesi i podjele se sa svijetom. Nemoj se bojati zasjati. Pusti svoje unutrašnje dijete, igraj se, budi kreativan i znatiželjan.
Poravnaj svoja djela i riječi sa svojim vlastitim Ja. Radite ono što vas raduje i od čega se osjećate toplo iznutra.
Ova karta može predstavljati izljev energije i vitalnosti
I ako je pitanje nekakav ishod odgovor je jasno i glasno DA!

Na slici vidimo golo dijete kovrčave zlatne kose, koje jaši na bijelom poniju i drži crvenu zastavu, u pozadini se nalazi zid, iznad kojeg se naziru suncokreti a na nebu je Sunce blagog izraza lica

Konj su vitalnost i snaga. Dijete predstavlja nove početke i optimizam za budućnost te (golotinja) otvorenost i receptivnost za poruke od neba.
U ovom slučaju je to Sunce – rast, kreativnost, život, sreća, jasnoa. ego…
Čak i suncokreti koji su doslovno sunčevo cvijeće koje ga cijeli dan prati su simbol sreće, vitalnosti i optimizma.A zid pokraj kojeg se nalaze su simbol sigurnosti i zaštite. U ovom slučaju predstavljaju nevinost zbog poricanja stvarnosti i naivnosti.

 

 
POSLJEDNJI SUD
ključne karte oko ove riječi su: obredni prolaz (inicijacija). sazrijevanje, tranzicija, prosuđivanje/razmatranje

Posljednji sud, Sud ili Presuda je karta drastičnih promjena, otpuštanja i osvrta na prošlost.
Ona govori da je naša trenutna faza života došla do kraja. Sada je vrijeme da objektivno pogledamo što je došlo prije. Na koji način smo uspjeli? Gdje smo pogriješili? Koje velike lekcije simo naučili?
Život ne može ostati kakav je. Promjene su neizbježne.
Ova karta je bliža smrti nego Smrt sama, numerološki je ekvivalent Ludi i Velikoj Svećenici. dvojbama i beskonačnim mogućnostima.
Promotrimo sliku. Prvo što vidimo je gore na nebu anđeo zlatne kose, plavih očiju, ljubičastih krila… Podsjetimo se anđeo predstavlja božanskog glasnika koji nam nosi poruku, vodstvo. Nalazi se na oblacima (koje su, znamo, čistoća misli) – znači poruka prolazi kroz naš um, prosvjetljuje nas. Anđeo nosi i zastavu – donosi objavu i najajvljuje dolazak nečega nematerijalnog (slično kao što i Smrt nosi). A i truba se savršeno uklapa u ovu cijelu sliku jer dodatno naglašava važnost poruke koju anđeo nosi, a i element zraka je tako da je vezana za misli i Riječ.
Pod njime su planine, sada veeć savladane, bliske. Popelo se dokle se fizički moglo popeti i sada je vrijeme za novu fazu i uzdizanje u nebo.
Na dnu slike je hrpa ljudi sivog tena, koji se bude i dižu ih grobova da prime radosnu vijest. Goli su znači da su u potpunosi spremni primiti poruku, i spremni su se preporoditi, i započeti nove početke (simbolikom izlaska iz grobova)

Došli smo do zadnje karte velike arkane – do kraja samog Svijeta.
Integracija, završetak, opcije, cjelovitost, zemlja, povezanost
Karta Svijeta predstavlja i završetak i novi početak. Kada naučite lekcije iz trenutne životne faze, vrijeme je da se nastavi dalje.
Ova karta predstavlja pobjedu ili podizanje na stepen više, diplomiranje. Karta nam poručuje da imamo dovoljno i da jesmo dovoljno dobri.
Vrijeme je da nastavimo van misli naše osobne potrage na više misli o tome što možemo ponuditi Zemlji

Slika prikazuje lijepu djevojku koja pleše, okriljena samo dugim šalom, nalazi se u eliptičnom lovorovom vijencu a oko nje u svakom kutu se nalaze ista bića kao i u karti Kolo Sreće, a može se povezati i s prikazima četiri evanđelista iz Novog zavjeta.
Golotinju smo više puta prošli i ovdje prikazuje otvorenost za nove stvari, nove poruke, iskrenost sa samim sobom, možda i seksualnu slobodu. Štapovi u sukama su simboli inspiracije, motivacije, snage i želje. To je ista vrsta štapa koju i Mag nosi a to znači da joj služi za povezivanje neba i zemlje pa je to i magični štap. Okružena lovorikom nagovješta pobjedu i uspješan završetak započetog, jer se ipak nalazi u završenom vijencu bez početka i kraja Zgodno je za primjetiti i kako ove crvene trake koje povezuju vjenac kao da predstavljaju otvoren simbol beskonačnosti.
Ove živine oko nje su već opisane u Fortuni pa ne vidim razlog da se više ponavlja ali samo da se podsjetimo predstavlja cjelovitost, četiri strane svijeta, četiri elementa u kojem ona dođe kao peti, Duh.

I kada dođemo do kraja možemo se vratiti na početak. Luda koja je započela svoj put i upoznala svoja mnoga lica i oživjela mnoge arhetipe, došla je do kraja puta. Prvo je Luda bio prikazan kao mladić poderane odjeće koji hoda zemljom i samo što ne padne, a do kraja, u Svijetu se preobrazio u golu djevojku koja postoji van vremena i prostora ili baš integrirana kao dio cjeline, sada lebdi, pleše, ne stoji više na zemlji, i od svih elemenata koje je nosio u naramku sada ih vidi kao zasebne djelove koji grade